Delte ut midler fra Henrik Von Zernikow Loss’ legat

12. november delte kulturdirektør Camilla Jarlsby ut midler fra Henrik Von Zernikow Loss’ legat til tre verdige mottakere: Stiftelsen Pers Have, Agder Ungdomskor og Haubitz-anlegget på Odderøya.

—Vi er glade for å kunne støtte disse viktige prosjektene som vil berike Kristiansands kunst- og kulturliv. Ved å investere i både skulpturell forskjønnelse og musikalsk utvikling, sikrer vi at midlene fra Henrik Von Zernikow Loss’ legat kommer hele byens befolkning til gode, sier kulturdirektør Camilla Jarlsby.

1.	Steinar Ose, leder av Odderøyas venner(venstre) og Endre Wrånes, konservator fra Vestagder-museet (høyre) og mange frivillige fra Odderøyas venner i bakgrunnen. Foto: Kristiansand kommune

Fra venstre: Steinar Ose, leder av Odderøyas venner, og Endre Wrånes, konservator fra Vestagder-museet. Mange frivillige fra Odderøyas venner i bakgrunnen. Foto: Kristiansand kommune

Legatets kapital og formål

Regnskapet for 2023 viser at legatet har en samlet kapital på 1 877 856 kroner, hvorav 1 762 033 kroner er bundet kapital og 115 823 kroner er fri kapital. Styret i stiftelsen besluttet å søke Stiftelsestilsynet om avvikling av legatet og utdeling av midlene i tråd med legatets formål.

Legatets formål inkluderer:

  • Forskjønnelse av byparkene i Kristiansand, inkludert skulpturell forskjønnelse.
  • Fremme av byens musikkliv.
  • Støtte til et museum for kunst i Kristiansand.
  • Støtte til et museum for kulturhistorie i Kristiansand.

Kulturdirektøren har vurdert at midlene ikke skal gå til kunstmuseum eller kulturhistorisk museum, da Kunstsilo og Vest-Agdermuseet allerede er under utvikling.

Overrekking av midler til Agder ungdomskor. Foto: Kristiansand kommune

Overrekking av midler til Agder ungdomskor. Foto: Kristiansand kommune

Fordeling av legatets kapital

Innkjøp av bronseskulpturer av Dagfin Kjølsrud

Formålet med innkjøpet er å plassere skulpturene i en park eller på offentlig egnet område, hvor de kommer allmennheten til gode. Lokale krefter (styret i Pers Have) arbeider for tiden med privat finansiering til dette prosjektet. Bruk av midler fra Zernikow-Loss’ legat til dette formålet vil være en god anledning til å fremme Dagfin Kjølsruds kunst for allmennheten.

Dette forslaget vil være i henhold til alle punkter i bokstav a) i vedtektenes punkt 3. Bevilgning: 350 000 kroner.

Midler til et nykomponert verk skrevet av en komponist i eller fra Kristiansand for Agder ungdomskor

Det rytmiske musikkmiljøet i kommunen støttes årlig med en egen satsing, rytmisk satsning. Det klassiske musikklivet har ingen tilsvarende tilskuddsordning, og det vurderes at den klassiske delen av musikkmiljøet derfor bør prioriteres i denne sammenhengen. Kulturdirektørens stab har tidligere vært i kontakt med deler av kormiljøet som har søkt om midler til Agder ungdomskor, en økt korsatsing i kommunen. Inntil nå har ikke dette vært mulig å støtte innenfor områdets rammer. Zernikow-Loss’ legat er derfor en god mulighet til å prioritere en slik satsing.

Agder ungdomskor driver med:

  • Rekruttering av barn og unge til korsang.
  • Stimulering av unge spirer innen klassisk korsang, og bygge opp et miljø som kan utvikle sangere, komponister, dirigenter med fremtidig verdi for byens musikkliv, Kilden, Knuden og andre institusjoner.
  • Ivaretar en lang musikalsk tradisjon innen klassisk musikk, folkemusikk, salmer, og samtidig skape ny, spennende kormusikk med levetid inn i fremtiden.
  • Skaper lokale «stjerner» på byens scener (Kilden etc.). Stolthet og lokal interesse.
  • Er med å løfter frem fremtidens stjerner lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
  • Bidrar til mangfold i aktivitetsmiljøet innen kultur.

En kor-satsing i Kristiansand vil falle inn under formålet i bokstav b) i vedtektenes punkt 3. Bevilgning: 200 000 kroner.

Midler til et prosjekt som omhandler aktivisering av den kulturhistoriske kranen

Kranen er de siste årene blitt restaurert, og står nå klar for videre bruk på Silokaia. Det er i prosessen laget et spennende forprosjekt som viser mulighetsrommet for kranen. Dette er verdifull kunnskap som tas med i den videre utviklingen av prosjektet. Aktivitet i kranen vil kunne være med på å fremme byens industri- og kulturhistorie, og vil kunne bli en attraksjon i samarbeid med aktører som blant andre Kristiansand havn Kunstsilo.

Et kulturhistorisk prosjekt som aktiviserer kranen på Silokaia, vil falle inn under formålet i bokstav d) i vedtektenes punkt 3. Bevilgning: 250 000 kroner.

Midler til et prosjekt som tilrettelegger for publikumsbesøk i Haubitz-anlegget på Odderøya

Odderøya kan vise til viktige militærhistoriske anlegg helt tilbake fra 1600-tallet. Haubitz-anlegget på toppen av øya representerer mer enn hundre år av denne historien. Under et batteri med fire haubitser (kanoner) ble det i tiden før unionsoppløsningen med Sverige gravd en 85 meter lang gang, Haubitsgangen. Her finner man forskjellige rom som sørget for en effektiv bruk av kanonene. Fra denne gangen går det en trapp ned til det man kaller Kaldkrigsanlegget som også ligger inni fjellet.

I første omgang vil man gjøre Haubitsanlegget tilgjengelig for publikum slik at man kan formidle de store linjene for dette batteriet og Odderøya. Her får publikum vite mer om hvorfor det ble bygget samt de historiske epokene disse forsvarsverkene representerer, med vekt på unionsoppløsningen og de to verdenskrigene. Slike planer krever en forsvarlig sikring av veggene inne i den 85 meter lange gangen. Agder fylkeskommune har øremerket midler til prosjektet. Disse vil utløses ved tilsagn fra Kristiansand kommune. Vest-Agder-museet samarbeider i dette prosjektet med Odderøyas venner, en frivillig organisasjon som er en svært viktig ressurs i arbeidet med prosjektet.

Et kulturhistorisk prosjekt som aktiviserer Haubitz-gangene vil falle inn under formålet i bokstav d) i vedtektenes punkt 3. Bevilgning: 550 000 kroner.

Midler til videreutvikling av Odderøya

I oktober 2022 startet kulturdirektøren, med bred samarbeidshorisont, et arbeid om videre utvikling av Odderøya. Omkring 100 kunst- og kulturaktører holder til i de mange historiske byggene på Odderøya, og her produseres alt fra billedkunst til litteratur, musikk og film – for å nevne noe. Frivillige lag og foreninger som Odderøyas venner og Minibyggerne formidler byens kulturhistorie. I tillegg finner vi byens store kunst- og kulturinstitusjoner som Kilden, Kunstsilo og Vest-Agder-museet her.

I 2022 åpnet også Kristiansand kulturskole KNUDEN på Odderøya, noe som gjør at øya huser kunst- og kulturaktører i alle aldre, fra amatør til profesjonell. Odderøya har over en periode på 20 år fått utvikle seg organisk, og vokst frem til å bli en særegen kunst – og kulturarena i et unikt landskap. Skal Odderøya fortsette å utvikle seg er det viktig at man nå samles og får noen felles retningsmål og visjoner for hvordan øya best kan fortsette en god utvikling både for kunst- og kulturfeltet og for Odderøya som rekreasjonssted.

Det vil være avgjørende at Odderøya fortsetter en utvikling som støtter opp om Kristiansands kulturstrategi (vedtatt 2023) og Regionplan Agder 2030s målsettinger om kunst og kultur, samtidig som det vil komme allmennheten til gode i fremtiden.

En utvikling av Odderøya vil i sin helhet, gjennom ulike prosjekter, tiltak og aktiviteter, kunne knyttes til alle legatets formål. Bevilgning: 400 000 kroner.

Videre fremdrift

Kulturdirektøren ser for seg at avviklingsstyret kan vedta og utbetale punkt 1-4 av forslagene så snart det er etablert en prosjektskisse for hvert av prosjektene. Her kan kulturdirektørens stab fordele arbeidsoppgaver, gå i dialog med aktuelle aktører, og følge opp hvert enkelt prosjekt. Når det gjelder punkt 5, Odderøya utvikling, bør det brukes noe mer tid til å se på hvordan midlene skal brukes. Kulturdirektøren har ansvar for å følge opp dette arbeidet. Skulle ikke alle midlene i punkt 1-4 benyttes i de respektive prosjekter, foreslås det at de tilfaller forslag 5. Utvikling av Odderøya.

Øvrige restmidler i legatet, etter inndekking av kostnader ved avvikling av legatet, vil tilfalle forslag 5. Odderøya utvikling.

Avviklingsstyret vil motta sluttrapporter fra alle prosjekter som har mottatt midler fra legatet. Kulturdirektørens stab har ansvar for oppfølging av dette arbeidet. 

Sum foreslått bevilgning: 1 750 000 kroner. Resterende beløp til utgifter i forbindelse med avvikling av legatet: 127 856 kroner. Totalt: 1 877 856 kroner.

Fra Pers have. Styreleder Svein Ole Breland og styremedlem Ann Kristin Olsen

Fra Pers Have. Styreleder Svein Ole Breland og styremedlem Ann Kristin Olsen sammen med kulturdirektør Camilla Jarlsby. Foto: Kristiansand kommune