Barnas arkitekturdag 2024

Suksessen gjentas for sjette gang lørdag 19. oktober 2024, kl. 11–15!

Kom og test hvordan det er å være byplanlegger eller arkitekt for en dag! Barnas arkitekturdag er en dag fylt med aktiviteter og opplevelser for både barn og foresatte. Arrangementet er helt gratis, og du trenger ikke å melde deg på på forhånd. 

— Dette er en fin mulighet for barna til å utforske arkitekturens verden på en engasjerende måte, og få innsikt i hvordan byer blir planlagt og formet, forklarer Gisela Nilsen, arkitekt i Plan- og byggenheten i Kristiansand kommune. 

Amfiet i Rådhuskvartalet under Barnas arkitekturdag 2023

Amfiet i Rådhuskvartalet. Foto: Rando Martinson

Arrangementet vil finne sted ulike steder i Kvadraturen, blant annet i Rådhuskvartalet, Kristiansand folkebibliotek, Kunstsilo og Kristiansand domkirke.  

Verksteder

I Rådhuskvartalet arrangeres verksteder der besøkende kan delta på alt fra brobyggekonkurranse og byutvikling i 3D med VR-briller, til tegneserieverksted og LEGO-bygging.  

En favoritt fra tidligere år er Velkommen inn i planprosessen, hvor barna kan gå gjennom en hinderløype og lære om den lange veien fra oppstart av et planarbeid til ferdig reguleringsplan.

Barna kan også delta i en klatreutfordring hvor de får oppleve byhallen i høyden under veiledning av sertifiserte instruktører fra Klatreverket og Christianssand Klatreklubb.  

For de minste er det lagt opp til kreative aktiviteter som å lage sine egne kroner med materialer fra naturen.

Du kan også delta på fremtidsfabrikken i regi av områdesatsingen for Kvadraturen nord-øst og Eg. 

På Kunstsilo kan du utforske sted og rom med sansene, jobbe med digital visualisering med hjelp av kunstig intelligens, lage skulpturmodeller og bygge med store puteklosser. 

Hvis du trenger et pust i bakken mellom alle aktivitetene, inviterer plan- og bygningssjef Venke Moe til en hyggelig samtale på arkitekturkaféen, der det vil bli servert gratis kaffe, boller og saft.  

Barnas Arkitekturdag 2023

Foto: Rando Martinson

Demo Rona 

Demo Rona er et prosjekt der Kristiansand folkebibliotek jobber med å lage et midlertidig bibliotek og møtested på Rona senter i påvente av det nye biblioteket som skal bygges.  

I den anledning har biblioteket invitert skolene øst i Kristiansand til å komme med forslag til hvordan biblioteket skal se ut og hva det skal inneholde. Modellene vil være utstilt i biblioteket. 

Omvisninger og danseforestilling 

Sharrons Dansestudio har en forestilling i Rådhuskvartalet klokken 12:00, hvor publikum får oppleve et bredt spekter av dansestiler som spenner fra klassisk ballett til hip hop.

Rådhuskvartalet er også åsted for en minikunstvandring hvor kunstner Jan Freuchen presenterer sitt eget kunstverk "Rundtforbi/oppigjennom", og utgangspunkt for en byvandring til Kunstsilo med fokus på modernistisk arkitektur. 

Kristiansand domkirke arrangerer en omvisning hvor barna kan lete etter skjulte symboler og utforske de hemmelighetsfulle tårnrommene. 

Gatefest i Posebyen 

Under Barnas arkitekturdag arrangeres det en gatefest i Posebyen, som et pilotprosjekt i en prøveordning der to gateløp i Posebyen skal stenges for gjennomgående trafikk de neste to årene.  

Det vil bli servert kaffe, mens barna leker i gata.  

dji_0257.jpg

Gatefest i Posebyen. Foto: Rando Martinson

Dette er bare noen av aktivitetene som venter på deg under Barnas arkitekturdag. Håper vi sees der! 

Årets program

Les mer om Barnas arkitekturdag