Workshop med frivillige og ideelle organisasjoner

Relasjoner, tid, tett oppfølging og bedre samhandling på tvers av systemene er noe av det som må til for å for å lykkes med å få flere unge ut i arbeid.

Dette var noen av konklusjonene i en digital workshop som programmet Flere i arbeid arrangerte 12. januar. Det var nærmere femti deltakerne på workshopen. 29 av disse var representanter fra 14 frivillige og ideelle organisasjoner, som blant annet Røde Kors, A-Larm – bruker og pårørendeorganisasjon og Forum for integrering og dialog Agder (FIDA) for å nevne noen. Resten av deltakerne var blant annet prosjektledere fra flere i arbeid og rådgivere fra Comte Bureau.

I forkant av workshopen hadde deltakerne besvart en undersøkelse som kartla tiltak og innsats i arbeidet med å få flere unge ut i jobb.

Workshop med frivillige 12 januar 2022_bilde av teamsmøtet.png

Bildet viser skjermbilde fra møtet 12. januar (Foto: Kristiansand kommune)

Oversikt over deltakere.png

Programleder for Flere i arbeid Ingelill Lærum Pedersen fra Kristiansand kommune ønsket velkommen.

– Flere i arbeid kan virke som et omfattende og komplisert program, men målet er enkelt: Vi skal få flere i jobb, sa hun.

Sterkere sammen

Frivillighetskoordinator i Kristiansand kommune, Anette Sørlie Stray understreket at det blir stadig viktigere med samarbeid mellom sektorer og mellom frivillig og offentlig sektor. Hun kunne også fortelle at 2022 er frivillighetens år. En av målsetningene for frivilligheten er bredere deltakelse, og da særlig blant grupper som har vært underrepresentert.

– Forskning viser at unge, personer som står utenfor jobb og utdanning, samt innvandrere og personer med nedsatt funksjonsevne er underrepresentert i frivillig sektor, sa Sørlie Stray. – De som ville hatt mest og best utbygge av å delta i en organisasjon er de som deltar minst.

Hun understreket at Kristiansand kommune er heldige som har en stor og variert frivillig sektor som allerede gjør en veldig viktig jobb. Å samarbeide på tvers henger tett sammen med kommunens visjon: sterkere sammen.

Sørlie Stray fortalte videre at det er flere frivillige organisasjoner som har etterlyst flere møteplasser og arenaer for samhandlinger og idemyldringer mellom kommunen og frivilligheten – slik som workshopen 12. januar.

Viktig å samle ressursene

Programleder Lærum Pedersen slår fast at vi ikke kan se oss fornøyd med måten det offentlige tilbyr hjelp på i dag.

– Nå som vi jobber i et program, samler vi ressursene og jobbe mer systematisk sammen med våre samarbeidspartnere under samme paraply over tid. Da kan vi få helt andre resultater enn om vi jobber hver for oss i separate prosjekter. Vi har nå felles retning og felles mål, sa hun. – Dere som deltar i dag har masse erfaring og viktig kompetanse på hvordan man kan gi folk sjanser.

Erfaringer fra oppgaveutvalget

Programmet Flere i arbeid består av sju prosjekter som alle ble presentert før Gunhild Tobiassen fra Kirkens Bymisjon, og Tone Olsen Nor fra Hopeful fortalte om sine erfaringer fra å delta i det politisk utnevnte oppgaveutvalget. (Les mer om oppgaveutvalget på siden Om programmet)

Oppgaveutvalget skulle grave i hvorfor Kristiansand leder statistikkene med høy andel unge og høy andel unge uføre utenfor jobb. Noen viktige konklusjoner fra rapporten er at folk trenger at systemet tilpasser seg dem – og ikke omvendt, og at de trenger «ei hand å holde i» som kan hjelpe dem gjennom hele løpet.

Det ble også avdekket at overganger mellom systemer er kritiske og det er mange som faller ut da. Frivillige organisasjoner kan blant annet bidra med å fylle overgangene og skape fleksible løsninger, og de kan samarbeide med sosiale entreprenører.

Tobiassen og Olsen Nor avsluttet sitt innlegg med en tydelig appell til programmet Flere i arbeid: Ideell sektor må være med som samarbeidspartner direkte i samskapingsprosesser og utviklingsarbeid.

Gruppearbeid

Deltakerne ble delt i fem grupper som skulle ta for seg følgende spørsmål: Hva vet vi at virker, og hva virker ikke?

Gruppearbeid workshop med frivillige 12 januar 2022.PNG

Bildet viser skjermbilde fra en av gruppene. 

Det var stor enighet om at tid, frivillighet, skreddersøm og relasjonsbygging er viktige ingredienser for å lykkes. Det som ikke virker er å tre løsninger ned over hodet på folk, enten de er unge eller voksne. Det er heller ingen god løsning å sette unge på uføretrygd eller å la «problemene skli ut».

Videre var det flere som nevnte at det å bygge robusthet hos de unge og ha fokus på talenter fremfor sykdom og utfordringer er viktig.

I 2030 håper vi at ...

Noen av deltakernes «drømmer» for 2030 er at Flere i arbeid har lyktes i å etablere gode samarbeidsarenaer, at næringslivet investerer og også tar inn mennesker som ikke behersker norsk godt nok. I tillegg håper deltakerne at vi har bedrifter som setter mer søkelys på hva de kan gjøre for den enkelte ansatte enn motsatt, og at karriereveileding har kommet inn for fullt tidligere i skolen.

Lærum Pedersen konkluderte med at relasjoner, tid, mestring, skreddersøm og fokus på det å være ressurs fra første dag er viktige elementer for å lykkes med å få flere unge i arbeid.

– Alle vi som er her i dag ønsker et mer raust Kristiansand og vil stille opp for å flere i arbeid, konkluderte hun og oppfordret deltakerne til å ta kontakt med programmet.

Her kan du lese mer om Flere i arbeid - og hvordan du kommer i kontakt med programmet.