Kristiansand kommune har lagt stor vekt på å bruke anledningen Verdens overdosedag gir til å rette fokus mot å forebygge dødsfall og skader som følge av overdose. Dette bildet er tatt på markeringen i 2020. Foto: Kristiansand kommune
Markeringen starter klokka 13.00 på en stand på hjørnet av Markens gate og Gyldenløves gate. På standen blir det blant annet gitt informasjon om overdoseforebygging og motgiften Nalokson blir delt ut.
-Vi ønsker å formidle kunnskap om overdoseforebygging og bevisstgjøre flest mulig, sier Mariann Jacobsen, avdelingsleder for Tandem og Feltsykepleien i Kristiansand kommunes Livsmestring sentrum/vest.
Hun peker på at fire av fem dødsfall i overdose skyldes inntak av rusmidler med sprøyte.
-Overdoser rammer alle samfunnslag. Det angår oss alle, som offer, pårørende, hjelpeapparat eller som medmennesker, sier Mariann Jacobsen.
I Kristiansand ser fagfolkene en endring i rusmiddelinntaket med økt blandingsmisbruk av tabletter og narkotiske stoffer. Men de ser også positive endringer:
- Flere ønsker å få opplæring i å gi motgiften Nalakson. Dette er svært gledelig. Vi gir opplæring og Nalokson til brukere, pårørende, ansatte og offentlige instanser som kan komme i kontakt med en person som har overdosert, sier Jacobsen.
Mottoet for overdosedagen er “Jovisst kan du bli rusfri – men først må du overleve. Vi har ingen å miste!”
Verdens overdosedag ble første gang arrangert i Australia i 2001, og har senere vært en årlig internasjonal markering. I Norge går kommuner, bruker- og pårørendeorganisasjoner sammen for å markere Verdens overdosedag 31. august.
Markeringen er ett av flere tiltak i Nasjonal overdosestrategi 2019-2022. Hovedmålet i strategien er en årlig nedgang i overdosedødsfall, med en langsiktig nullvisjon.
Alle kan redde liv! Hva gjør du blir vitne til en overdose?
På helsenorge.no deles viktige huskeregler for brukere, slik at overdoser kan forebygges:
Mariann Jacobsen
Avdelingsleder tandem/feltsykepleien
Livsmestring sentrum/vest
Telefon 41600224